
Zainwestuj swój czas w segregację odpadów!
Przy okazji Dnia Ziemi przypominamy, dlaczego tak ważne jest przestrzeganie zasad selektywnej zbiórki! Planeta podziękuje za każde opakowanie wyrzucone do właściwego pojemnika.
Kartony do płynnej żywności (wraz z innymi odpadami pochodzącymi z żółtego pojemnika) trafiają do sortowni, gdzie są wyodrębniane, belowane, a następnie wysyłane do recyklera, najczęściej do papierni.
W Polsce kartony do płynnej żywności poddaje się procesom recyklingowym w dwóch papierniach: Mondi Świecie oraz Beskidy w Wadowicach.
Tam, w maszynie zwanej hydropulperem, poddawane są rozwłóknieniu, czyli oddzieleniu włókien papieru od pozostałych frakcji. Następnie masa celulozowa trafia do maszyn tekturniczych, gdzie powstaje produkt końcowy procesu recyklingu – papier, ręczniki papierowe lub tektura falista.
Innymi produktami powstającymi z recyklingu kartoników po płynnej żywności są wodoodporne płyty wióropodobne. Mogą one być używane w budownictwie, przemyśle drogowym i meblarskim.
Przy okazji Dnia Ziemi przypominamy, dlaczego tak ważne jest przestrzeganie zasad selektywnej zbiórki! Planeta podziękuje za każde opakowanie wyrzucone do właściwego pojemnika.
Fundacja ProKarton przygotowała projekt oznaczeń na opakowania kartonowe do płynnej żywności, które ułatwią konsumentom poprawną segregację odpadów. Producenci, wprowadzający na rynek mleko, sok czy inne produkty w kartonach, mogą je bezpłatnie wykorzystać na swoich opakowaniach, aby podnieść poziomy zbiórki w żółtym pojemniku.
18 lutego 2022 roku odbyła się konferencja „System kaucyjny elementem polskiego ROP”. W jej trakcie pokazaliśmy, że Rozszerzona odpowiedzialność producenta to niezbędne narzędzie do podnoszenia poziomu recyklingu kartonów do płynnej żywności.
Przy okazji Dnia Ziemi przypominamy, dlaczego tak ważne jest przestrzeganie zasad selektywnej zbiórki! Planeta podziękuje za każde opakowanie wyrzucone do właściwego pojemnika.
Fundacja ProKarton przygotowała projekt oznaczeń na opakowania kartonowe do płynnej żywności, które ułatwią konsumentom poprawną segregację odpadów. Producenci, wprowadzający na rynek mleko, sok czy inne produkty w kartonach, mogą je bezpłatnie wykorzystać na swoich opakowaniach, aby podnieść poziomy zbiórki w żółtym pojemniku.
Nie każdy konsument wie, że także opakowania mają swój ślad węglowy. Warto wybierać produkty w opakowaniach o mniejszym wpływie na środowisko, jak kartony do płynnej żywności. Porównując z butelką PET generują one o prawie połowę niższą emisję CO2 Źródło: https://t.co/gflLGhzEKF
Czytaj więcej