
Zainwestuj swój czas w segregację odpadów!
Przy okazji Dnia Ziemi przypominamy, dlaczego tak ważne jest przestrzeganie zasad selektywnej zbiórki! Planeta podziękuje za każde opakowanie wyrzucone do właściwego pojemnika.
Zapewnia stabilność i wytrzymałość opakowania oraz dostarcza dużą powierzchnię zadruku.
Zapewnia szczelność opakowania i ochronę przed wpływem czynników zewnętrznych.
Kartony posiadają różne pojemności oraz kształty, dzięki czemu nadają się pakowania różnych produktów i spełniają oczekiwana wszystkich grup konsumenckich.
Łatwość w użytkowaniu. Większość z nich posiada zamknięcia, łatwo przechowują się na półkach i w lodówce.
Opakowania kartonowe nie posiadają ostrych krawędzi, nie tłuką się i są łatwe do otwarcia i ponownego zamknięcia.
Idealne dla pakowania pełnowartościowej, niskoprzetworzonej i wrażliwej żywności, takiej jak mleko, napoje mleczne, czy soki 100%. Produkty przechowywane w opakowaniach kartonowych w pełni zachowują swoje wartości odżywcze i smakowe.
Przechowywana w kartonach żywności nie wymaga stosowania konserwantów, zarówno w przypadku produktów pakowanych w technologii aseptycznej (niedopuszczającej do obecności drobnoustrojów), jak i nieaseptycznej.
Opakowania kartonowe doskonale chronią zapakowaną w nie płynną żywność. W przypadku opakowań aseptycznych mleko i soki mogą być przechowywane bez konieczności chłodzenia nawet przez kilka miesięcy.
Kartony w przeważającej mierze są wykonane z surowca w pełni odnawialnego, który stanowi średnio ok. 75% masy opakowania. Drewno wykorzystywane do produkcji kartonów pochodzi z certyfikowanych i odpowiedzialnie zarządzanych upraw leśnych, co oznacza, że każde ścięte drzewo jest zastępowane nowymi nasadzeniami. Z jednego ściętego drzewa uzyskuje się masę celulozową potrzebną do wyprodukowania aż 12 000 jednolitrowych kartonów.
Opakowania kartonowe do płynnej żywności podlegają procesowi recyklingu, w wyniku którego odzyskiwana jest celuloza. W procesie recyklingu powstają z niej
nowe produkty, m.in. tektura falista i ręczniki papierowe.
Niska emisja CO2 w całym cyklu życia kartonu, na którą wpływa wysoka środowiskowa efektywność pozyskiwania surowca i produkcji (w tym zrównoważone gospodarowanie odnawialnymi zasobami leśnymi). Również oszczędność energii w transporcie, dystrybucji oraz magazynowaniu i przechowywaniu produktów w opakowaniach kartonowych ma istotny wpływ na ograniczenie śladu węglowego.
Opakowanie stanowi jedynie ok. 5% wagi całego ładunku (w karton o wadze 28-32 gramów można zapakować 1 litr produktu). Kartony są wygodne do paletyzowania, a ich zwarta forma pozwala na minimalne zużycie przestrzeni transportowej i magazynowej.
Jednorazowe opakowanie zapewnia maksymalny poziom higieny dla konsumenta.
Praktycznie cała powierzchnia opakowania kartonowego może być przeznaczona na umieszczenie najważniejszych informacji marketingowych i produktowych.
Stosowane w kartonach do płynnej żywności zakrętki umożliwiają ich otworzenie i ponowne zamknięcie. Zapewnia to maksimum wygody i higieny w trakcie korzystania z produktu.
Przy okazji Dnia Ziemi przypominamy, dlaczego tak ważne jest przestrzeganie zasad selektywnej zbiórki! Planeta podziękuje za każde opakowanie wyrzucone do właściwego pojemnika.
Fundacja ProKarton przygotowała projekt oznaczeń na opakowania kartonowe do płynnej żywności, które ułatwią konsumentom poprawną segregację odpadów. Producenci, wprowadzający na rynek mleko, sok czy inne produkty w kartonach, mogą je bezpłatnie wykorzystać na swoich opakowaniach, aby podnieść poziomy zbiórki w żółtym pojemniku.
18 lutego 2022 roku odbyła się konferencja „System kaucyjny elementem polskiego ROP”. W jej trakcie pokazaliśmy, że Rozszerzona odpowiedzialność producenta to niezbędne narzędzie do podnoszenia poziomu recyklingu kartonów do płynnej żywności.
Przy okazji Dnia Ziemi przypominamy, dlaczego tak ważne jest przestrzeganie zasad selektywnej zbiórki! Planeta podziękuje za każde opakowanie wyrzucone do właściwego pojemnika.
Fundacja ProKarton przygotowała projekt oznaczeń na opakowania kartonowe do płynnej żywności, które ułatwią konsumentom poprawną segregację odpadów. Producenci, wprowadzający na rynek mleko, sok czy inne produkty w kartonach, mogą je bezpłatnie wykorzystać na swoich opakowaniach, aby podnieść poziomy zbiórki w żółtym pojemniku.
Nie każdy konsument wie, że także opakowania mają swój ślad węglowy. Warto wybierać produkty w opakowaniach o mniejszym wpływie na środowisko, jak kartony do płynnej żywności. Porównując z butelką PET generują one o prawie połowę niższą emisję CO2 Źródło: https://t.co/gflLGhzEKF
Czytaj więcej